Οδηγίες χρήσης πλυντηρίου ρούχων

Η σωστή χρήση κάθε συσκευής εξαρτάται από τον χρήστη. Το ίδιο ισχύει και για τα πλυντήρια ρούχων. Θα αναλογιστείτε υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε κάποια βλάβη χρησιμοποιώντας την συσκευή με τον σωστό τρόπο; Η απάντηση είναι ναι! Μπορείτε να γλιτώσετε χρήμα και κόπο όταν είστε τυπικοί στο χρόνο και στον τρόπο συντήρησης. Πολλές βλάβες αποφεύγονται και μερικές εξ αυτών τυγχάνει να έχουν και υψηλό κόστος επισκευής.

Ας δούμε όμως τι κάνουμε λάθος ή τι δεν κάνουμε και ας δώσουμε απάντηση στα εξής ερωτήματα που προκύπτουν:

1) Ποια είναι η σωστή ποσότητα ρούχων
Ο κάθε κατασκευαστής έχει υπολογίσει ότι σε συγκεκριμένη ποσότητα ρούχων , θα δώσει συγκεκριμένα λίτρα νερού , με συγκεκριμένη ποσότητα απορρυπαντικού – μαλακτικού. Έτσι , όταν εμείς μεταβάλλουμε την επιτρεπτή ποσότητα ρούχων στον κάδο αλλάζουμε την σωστή αναλογία και δημιουργούμε προβλήματα όπως:

α) η αύξηση του βάρους ισοδυναμεί με καταπόνηση των ρουλεμάν , του άξονα και γενικά του κάδου. Αποτέλεσμα ο έντονος θόρυβος κατά την πλύση και εντονότατος κατά το στύψιμο. Σε προχωρημένη κατάσταση διαρροή νερού και μη γυρίσματος του κάδου.

β) το νερό που θα μπει στον κάδο για την πλύση των ρούχων , είναι υπολογισμένο από τον κατασκευαστή. Αν αυξήσουμε την ποσότητα των ρούχων η αναλογία νερού – ρούχων αλλάζει. Αποτέλεσμα τα ρούχα να μην πλένονται και στύβονται σωστά.

γ) η ποσότητα του απορρυπαντικού – μαλακτικού είναι συγκεκριμένη για κάθε σαπουνοθήκη. Αν η ποσότητα των ρούχων είναι μεγαλύτερη από το επιτρεπτό το απορρυπαντικό θα είναι λίγο να αντεπεξέλθει στην επιπλέον ποσότητα ρούχων. Αποτέλεσμα τα ρούχα να μην πλένονται καλά.
Τα πλυντήρια ρούχων που κατασκευάζονται πλέον , έχουν αισθητήρες βάρους για αυξημένη ή ελλειπή ποσότητα ρούχων καθώς και αυξομοιωτή παροχής νερού ανάλογα με την ποσότητα των ρούχων.
Η σωστή ποσότητα ρούχων για μικρά πλυντήρια είναι το 1/3 του κάδου , για μεσαία πλυντήρια το 1/2 του κάδου (στη μέση) , ενώ για τα μεγάλα πλυντήρια τα 3/4 του κάδου. Συμπερασματικά , ο καθένας με την καθημερινή χρήση θεωρώ ότι μπορεί να αντιληφθεί την ποσότητα από μόνος του.

2) Δεν βάζουμε την σωστή ποσότητα απορρυπαντικού – μαλακτικού
Όταν το απορρυπαντικό είναι περισσότερο τα ρούχα δεν ξεπλένονται καλά , απομεινάρια αφρού. Όταν είναι λιγότερο τα ρούχα δεν ξεπλένονται σωστά και με την πάροδο του χρόνου σκληραίνουν. Επίσης , τα άλατα επικάθονται στην αντίσταση. Η σωστή δοσολογία αναγράφεται στο κουτί του απορρυπαντικού.

Η ποσότητα εξαρτάται από τον βαθμό λερώματος τους ρούχων.

Author: tapavakos

Ψυκτικός

Leave a Reply