Συμβουλές συντήρησης πλυντηρίου ρούχων

Σκοπός του άρθρου είναι να τονιστεί η σπουδαιότητα της συντήρησης και η νοοτροπία που πρέπει να υιοθετήσουμε ώστε να παρατείνουμε το χρόνο ζωής της συσκευής μας. Θα απαντήσουμε στα εξής ερωτήματα:
1)  σκοπός της συντήρησης 
2) πότε πρέπει να γίνεται η συντήρηση;
3) πως γίνεται η συντήρηση;

1) σκοπός της συντήρησης: είναι σημαντική τόσο για τη σωστή λειτουργία της συσκευής όσο και για την αποφυγή μελλοντικών βλαβών. Στην ουσία καθαρίζουμε το κύκλωμα του νερού από τα άλατα και το κύκλωμα απορρυπαντικού – μαλακτικού. Εκτός από την αποφυγή ζημιών, η συντήρηση βοηθά στο να απομακρύνονται μύκητες που δημιουργούν έντονη δυσοσμία , κυρίως στο λάστιχο της πόρτας.

2) χρονικό της συντήρησης: εξαρτάται από τη χρήση της συσκευής καθώς και τα επίπεδα αλάτων στο νερό (ποικίλει ανάλογα με την περιοχή). Παράδειγμα αν βρίσκεστε σε κάποια παραθαλάσσια περιοχή, η συντήρηση, θα πρότεινα να γίνεται κάθε μήνα. Ειδάλλως, αν η περιεκτικότητα των αλάτων στο νερό είναι χαμηλή, θα μπορούσε να γίνεται ανά δυο μήνες. Ανάλογα με τον αριθμό των πλύσεων προσαρμόστε το χρόνο της συντήρησης.
3) η διαδικασία της συντήρησης είναι απλή και μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον καθένα μας, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες, χωρίς την υποστήριξη τεχνικού.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

α) Φίλτρο παροχής νερού: κλείστε τη βάνα παροχής νερού του πλυντηρίου σας. Αν έχει κολλήσει χρησιμοποιήστε έναν κάβουρα ή πένσα στρίβοντας το σιγά σιγά με ελαφριές κινήσεις, γιατί από την αχρησία μπορεί να έχει κολλήσει και να σπάσει. Έπειτα, ακολουθήστε το λάστιχο της παροχής και ξεβιδώστε το (πίσω όψη πλυντηρίου). Στο σημείο που αφαιρέσατε το λάστιχο παροχής νερού υπάρχει ένα στρόγγυλο φίλτρο (εικόνα 1). Με την βοήθεια μιας πένσας αφαιρέστε το (δείτε τη θέση του ώστε να το ξανά τοποθετήσετε με τον ίδιο τρόπο) και καθαρίστε το με νερό. Τοποθετήστε το φίλτρο και το λάστιχο παροχής νερού.
Εικόνα 1
β) Σαπουνοθήκη: αφαιρέστε την σαπουνοθήκη πατώντας το μοχλό (εικόνα 1). Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα ή μικρή βούρτσα και τρίψτε σχολαστικά το εσωτερικό της βάσης της σαπουνοθήκης απομακρύνοντας το ξεραμένο απορρυπαντικό και τα άλατα (εικόνα 2). Στο πάνω μέρος θα διακρίνετε μικρές τρύπες. Από αυτές διέρχεται το νερό παροχής στην σαπουνοθήκη και έπειτα στον κάδο. Βεβαιωθείτε ότι οι τρύπες είναι καθαρές .

Με τον ίδιο τρόπο καθαρίστε τη σαπουνοθήκη (αποσπώμενο κομμάτι)(εικόνα 3). Τρίψτε ελαφρά τα σημεία που έχει κολλήσει το απορρυπαντικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό και σφουγγάρι με σύρμα. Τοποθετήστε τη σαπουνοθήκη στη θέση της.

εικόνα 1
εικόνα 2
εικόνα 3

γ) Λάστιχο πόρτας: χρησιμοποιώντας σφουγγάρι (κίτρινο-πράσινο) τρίψτε με τη συρμάτινη πλευρά του σφουγγαριού τη μούχλα- μαυρίλα από τα εσωτερικά τοιχώματα του λάστιχου. Ανασηκώστε με τα δάχτυλά σας το λάστιχο και καθαρίστε τα σημεία που μένει στάσιμο το νερό.

δ) Κάδος: με ένα φακό βεβαιωθείτε ότι ο κάδος είναι καθαρός από μικροαντικείμενα. Γυρίζοντας τον κάδο με το χέρι βεβαιωθείτε ότι οι τρύπες του κάδου είναι ελεύθερες και δεν έχει σφηνώσει κάποιο αντικείμενο (εικόνα).


ε) Αντλία αποχέτευσης: στην εμπρόσθια και κάτω δεξιά μεριά του πλυντηρίου βρίσκεται η αντλία αποχέτευσης (εικόνα 1). Βγάλε την συσκευή από την πρίζα. Αφαιρέστε ή ανοίξτε το προστατευτικό καπάκι. Τοποθετήστε πετσέτες ή ένα μικρό ταψάκι για το νερό που θα τρέξει κατά το άνοιγμα. Στρίψτε αριστερόστροφα και ξεβιδώστε την τάπα. Τα καινούργια πλυντήρια δίπλα στην τάπα της αντλίας έχουν ένα μικρό σωληνάκι . Πριν ανοίξετε την τάπα μπορείτε να αφαιρέσετε το νερό από το μικρό σωληνάκι (εικόνα 2). Με ένα φακό δείτε αν υπάρχουν αντικείμενα στο εσωτερικό της και απομακρύνετε τα (εικόνα 3). Βιδώστε ξανά την τάπα. Αν δυσκολεύεστε να την βιδώσετε παρατηρήστε τις εγκοπές που έχει. Πρέπει να μπουν σωστά στον οδηγό – πατούρα.

εικόνα 1
εικόνα 2
εικόνα 3

στ) Πλύση: χρησιμοποιήστε λευκό ξίδι ή σόδα πλυσίματος και πραγματοποιήστε πλύση σε υψηλή θερμοκρασία π.χ. 90 βαθμούς.

Είναι μια διαδικασία απλή και αν γίνεται τακτικά θα αφιερώνετε μόλις πέντε λεπτά μηνιαίως!

Για απορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας χρησιμοποιώντας τη φόρμα των σχολίων. Αν το άρθρο σας βοήθησε αφήστε σχόλιο με τα αποτελέσματα.

Author: tapavakos

Ψυκτικός

3 thoughts

  1. Πώς μπορώ να συντηρήσω πλυντήριο ρούχων, που δε χρησιμοποιώ;

Leave a Reply