Φίλτρο αποστράγγισης

Τι είναι το φίλτρο αποστράγγισης; Ποιος ο ρόλος του; Που βρίσκεται και πώς το αφαιρείτε;

Τι είναι το φίλτρο αποστράγγισης;

Το φίλτρο αποστράγγισης είναι όπως λέει και η λέξη ένα φίλτρο, που φιλτράρει το νερό που φεύγει από τον κάδο , περνάει από την αντλία αποχέτευσης και καταλήγει από το σπιράλ σωλήνα στο αποχετευτικό δίκτυο. Το φίλτρο βρίσκεται μέσα στην αντλία αποχέτευσης.

 

Ποιος ο ρόλος του;

Ο ρόλος του είναι να φιλτράρει – συγκρατεί χνούδια, κέρματα, υφάσματα , μικρά μεταλλικά αντικείμενα και ότι άλλο ξένο σώμα βρίσκεται στα ρούχα. Έτσι , δεν αφήνει στερεά σώματα να πάνε στη φτερωτή της αντλίας και να προκαλέσει κάποιο μπλοκάρισμα.

Που βρίσκεται και πώς το αφαιρείτε;

Βγάλε τη συσκευή από την πρίζα.

Στην εμπρόσθια και συνήθως στην κάτω δεξιά μεριά του πλυντηρίου βρίσκεται η αντλία αποχέτευσης . Αφαιρέστε ή ανοίξτε το προστατευτικό καπάκι.

Τοποθετήστε πετσέτες ή ένα μικρό ταψάκι για το νερό που θα τρέξει κατά το άνοιγμα. Στρίψτε αριστερόστροφα και ξεβιδώστε την τάπα. Τα καινούργια πλυντήρια δίπλα στην τάπα της αντλίας έχουν ένα μικρό σωληνάκι . Πριν ανοίξετε την τάπα μπορείτε να αφαιρέσετε το νερό από το μικρό σωληνάκι . Με ένα φακό δείτε αν υπάρχουν αντικείμενα στο εσωτερικό της και αν μπλοκάρουν την φτερωτή .

Βιδώστε ξανά το φίλτρο. Αν δυσκολεύεστε να το βιδώσετε παρατηρήστε τις εγκοπές που έχει. Πρέπει να μπουν σωστά στον οδηγό – πατούρα.

Για απορίες αφήστε σχόλιο.

Author: tapavakos

Ψυκτικός

34 thoughts

 1. Καλησπέρα, κατέληξα και εγώ εδώ ύστερα από Ε18 σε πλυντήριο PITSOS ενώ έχω μια ιδέα γιατί δεν είναι πρώτη φορά που το βγάζει (τις προηγούμενες είχε κολλήσει κάτι), τώρα το έχω καθαρίσει, το έλεγξα και δεν βλέπω κάτι όμως το πρόβλημα παραμένει (επίσης καθάρισα και το σωλήνα παροχής νερού και το λάστιχο που διώχνει τα νερά είναι καλά απλωμένο) Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  1. Καλησπέρα. Όταν βγάζει το σφάλμα έχει νερό ο κάδος; Αν επιλέξεις αποστράγγιση ακούγεται η αντλία;

   1. Καλησπέρα ναι κάθε φορά μένει νερό,δεν το έκανα εγώ το είχε κάνει η μητέρα μου και λέει ότι δουλεύει και πάλι στο τέλος βγάζει το σφάλμα,τώρα δοκιμάζω με την σόδα να δω πως θα πάει

    1. Ωραία η αποστράγγιση δούλεψε κανονικά φύγανε τα νερά ενώ πριν δεν το έκανε αυτό χωρίς να βγάλει σφάλμα,τώρα τελευταίο βήμα το έβαλα ξανά με σόδα στους 90⁰ να δω πως θα πάει,γιατί και χθες ενώ το καθάρισα δούλεψε και το έβγαλε πάλι. Ευχαριστώ για την βοήθεια

 2. Καλησπέρα σε όλους.
  Σε πλυντήριο LG δινει κωδικό ΟΕ.
  Έχω αλλάξει αντλία, εχω καθαρίσει σωλήνες και φίλτρο.
  Διαπίστωσα ότι οταν βγάζει το σφάλμα ΟΕ αν βγάλω το σωληνακι του πιεσοστατη που παει προς τον κάδο και φυσηξω , στην συνέχεια “ξεπερνάει” το σφάλμα!
  Άλλαξα και τον πιεσοστατη αλλα μετα απο μερικές πλυσεις το σφάλμα ΟΕ εμφανίστηκε ξανά!

  Όλες οι προτασεις ευπρόσδεκτες!

  1. Καλημέρα. Πρέπει να βγάλεις και να καθαρίσεις: λάστιχο κάδου-πρεσοστατη-αντλιας , αεροπαγιδα (λευκό πλαστικό που συνδέεται το σωληνάκι του πρεσοστατη) , την φτερωτή της αντλίας και την αποχέτευση του σπιτιού (πολλές φορές βουλώνει από το απορυπαντικο-μαλακτικο). Πρέπει να καθαρίσεις τις 2 εισόδους παροχής νερού στη σαπουνοθηκη. Μου έχει τύχει από τις δονήσεις του κάδου να ξεκουμπωνει το σωληνάκι στη μεριά του πρεσοστατη. Αν με όλα τα παραπάνω είσαι εντάξει, έλεγξε αν είναι τρύπιο το σωληνάκι του πρεσοστατη. Τέλος, μένει η πλακέτα…

   1. Καλησπέρα,
    ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική απάντηση.
    Παρέλειψα να γράψω ότι η αντλία “διώχνει” όλα τα νερά με πίεση (κοιτάζω την εξαγωγή).
    Το σφάλμα ΟΕ το βγάζει όταν έχει διώξει τα νερά η αντλία αλλά τελειώνει ο προβλεπόμενος χρόνος αποστράγγισης και διαβάζει οτι δεν έχει ολοκληρωθεί.Έχω καθαρίσει όλα τα πιθανά σημεία που αναφέρετε.
    Το μόνο ότι δεν έχω ελέγξει αν είναι τρύπιο το σωληνάκι.Δύσκολο το βλέπω όμως , με το σκεπτικό ότι όταν βγεί το ΟΕ φυσάω το σωληνάκι και το σφάλμα ξεπερνιέται!
    Εικάζω ότι είναι θέμα πλακέτας γιατί το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι συνεχές αλλά ανα διαστήματα μετά απο αρκετές πλύσεις!

    1. Το κάνει σε συγκεκριμένο πρόγραμμα π.χ. γρήγορο 15; όταν εμφανίζει τον κωδικό ο κάδος έχει νερό; Όταν φυσας το σωληνάκι ξεπερνιέται το σφάλμα και κάνει αποστράγγιση?

     1. όχι το παρουσιάζει σε διάφορα προγράμματα!όταν εμφανίζεται το σφάλμα ΟΕ ο κάδος έχει σχεδόν αδειάσει!θα έλεγα στο 99%.Δηλαδη δεν φαίνονται εμφανή νερά μέσα όταν κοιτάς!Είχα την σωλήνα εξαγωγής στα χέρια μου τοποθετημένη να ρίχνει τα νερά σε κουβάδες ,οπότε είδα και την ροή και τον όγκο του νερού τα οποία ήταν φυσιολογικά.Οπότε βλέπω σφάλμα ΟΕ ενώ πρακτικά τα νερά αδειάζουν.
      Για να προχωρήσει η πλύση όταν εμφανιστεί το ΟΕ:
      Βγάζεις σωληνάκι του πιεσοστάτη (αφού έχεις πατήσει παύση του προγραμματος) το φυσάς ελάχιστα ,κουμπώνεις σωληνάκι, πατάς πάλι έναρξη του προγράμματος και το σφάλμα ξεπερνιέται!
      Το σωληνάκι σίγουρα είναι σφιχτό και από τις δύο πλευρές που κουμπώνει και δεν βρήκα κάποια τρύπα.

      1. Έχεις παρατηρήσει σε ποιο στάδιο του προγράμματος εμφανίζει το σφάλμα; Αν είχε πρόβλημα η πλακέτα θα σου το έκανε πάντα. Κάποιο από τα εξαρτήματα που σου ανέφερα παραπάνω είναι.

       1. Καλημέρα ,

        Ευχαριστώ για την απάντηση.Το σφάλμα ΟΕ παρουσιάζεται στο ίδιο σημείο του κύκλου πλύσης σε όλα τα προγράμματα.
        κατα την πρώτη φάση της αποστράγγισης ,όπου έχει “διώξει” τα πολλά σαπούνια και προχωράει για ξέπλυμα.

        1. Περίεργη η περίπτωση σου… αν βρεις λύση άφησε ένα σχόλιο.. ευχαριστώ!

         1. καλησπέρα σε όλους,
          να επανέλθω για την περίεργη βλάβη που είχαμε αντιμετωπίσει.Το πρόβλημα τελικά ήταν στην αεροπαγίδα την οποία και την καθάρισα εκ νέου και μέχρι τώρα δεν έχει ξαναβγάλει σφάλμα.
          Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

     2. Καλησπέρα μου βγάζει σήμα 0Ε και δεν μου τα στραγγίζει καθόλου έχω καθαριση την αντλία και τ σωλινακι πάλι βγάζει τ να κάνω?

 3. Ευχαριστώ πολύ για το κατατοπιστικό άρθρο, μόλις έλυσα το πρόβλημα της φτερωτής, είχε περάσει ένα κορδόνι από ταμπελάκι καινούργιου ρούχου και είχε γίνει θηλιά με αποτέλεσμα να βγάζει σφάλμα F18. Ζοριζόταν όταν έφτανε η στιγμή του στιψίματος καθώς έπρεπε να γίνει απάντληση νερού (έκανε θόρυβο καθώς έκανε την περιστροφή γιατί το κορδόνι είχε ένα πλαστικό στις άκρες του και χτυπούσε).

 4. Καλησπέρα έχω μια ερώτηση για την αντλία αποχέτευσης. Από τη πρώτη μέρα που αγόρασα το πλυντήριο το μόνο που κάνει η βιδωτή τάπα είναι να γυρνάει 90 μοίρες προς τα αριστερά και δεν μπορώ να τη τραβήξω έξω για να τη καθαρίσω. Κοντά 9 χρόνια τώρα πήγαν όλα καλά. Τώρα δεν κάνει σωστή άντληση και εμφανίζει error f18, 8 στις 10 φορές. Είναι πλακέτα ή αντλία το θέμα μου;

    1. F18 είναι πρόβλημα εισαγωγής νερού. Δες εδώ πως να καθαρίσεις τα φίλτρα παροχής

     https://tapavakos.gr/2018/02/11/συμβουλές-συντήρησης-πλυντηρίου-ρού/

     Δες εδω πως ειναι το φίλτρο και πως ξεβιδωνει

     https://youtu.be/41-A8IwptTI

     Αν το φίλτρο δεν βγαίνει έχει κολλήσει από τα άλατα, οπότε θέλεις αντικατάσταση αντλίας. Πλακέτα δεν νομίζω να είναι.

     1. Ευχαριστώ πολύ!!!!! Πρέπει να είναι η παροχή νερού στο χρόνο του μαλακτικού διότι τώρα είδα ότι το μαλακτικό είναι ακόμα στη θέση του. Αλλά πάντως και η αντλία είναι έτοιμοι!

 5. Καλημέρα έχω κάνει τα πάντα και τελικά έβγαλα την αντλια.Την δίνω 220 και δουλεύει κανονικά όταν προσπαθώ να την σταματήσω δεν μπορώ αλλά αν την κρατάω πριν την δώσω ρεύμα δεν γυρίζει μήπως φταίει η αντλια. ευχαριστώ για τον χρόνο σου

  1. Η κλεμα της αντλιας βγαζει 220v? Αν ναι βάλε ενα προγραμμα να παρει νερο ο καδος και ξεβιδωσε λιγο το φιλτρο της αντλιας. Βγαινει το νερο απο το φίλτρο? Αν ναι αντικατεστησε την αντλια. Αν οχι εχεις καποιο βουλωμα πριν την αντλια.

 6. Καλησπέρα !πως ξεβιδώνω το φίλτρο ;
  Διότι η φτερωτή δεν φαίνεται να την εμποδίζει κάτι .

 7. Εμένα δεν γυρνά το φίλτρο , σαν να έχει κόλληση! Το γυρναω και στις δυο κατευθύνσεις, το τραβάω αλλά δεν βγαίνει ! Τι να κανω

 8. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές …
  Έκανα ότι είπατε κ ανακάλυψα ένα πολύ μικρό Καλτσάκι της μικρής μου σφηνωμένο στην αντλία, το οποίο ούτε καν μπορούσα να δω στην αρχή .
  Δούλεψε μια χαρά μετά κ πάλι ευχαριστώ

 9. Έκανα το καθαρισμό όπως περιγράψατε κ εξακολουθεί να βγάζει το σφάλμα Ε18. Μπορώ να κάνω κ κάτι άλλο ;

  1. Ξεβιδωσε το φίλτρο. Βάλε οποιαδήποτε πρόγραμμα και άφησε το λίγα δευτερόλεπτα να πάρει νερό. Παρατήρησε αν βγαζει νερό από την αντλία με φυσική ροή. Επίσης, βάλε χειροκίνητα να κάνει αποστράγγιση και δες αν δουλεύει η αντλία (γυρίζει η φτερωτή). Στείλε τα αποτελέσματα.

 10. Καλησπέρα σας, το φίλτρο μου είχε ένα λάστιχο το οποίο κατά λάθος αφαιρέθηκε, δεν γνωρίζω αν ήταν ενσωματωμένο από την μέσα πλευρά της φτερωτής ή όχι…Το αποτέλεσμα είναι να μην κάνει αποστράγγιση το πλυντήριο και να βγάζει ένδειξη «ΟΕ», είναι lg

  1. Πρόβλημα στην αντλία αποστράγγισης είναι το ΟΕ. Με ένα φακό δείτε αν υπάρχουν αντικείμενα στο εσωτερικό της και αν μπλοκάρουν την φτερωτή .

Leave a Reply