Νόσος των Λεγεωναρίων

Η Νόσος των Λεγεωναρίων παρουσιάζεται στα κλιματιζόμενα και αεριζόμενα κτίρια και έγινε ευρέως γνωστή το 1976 στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου λεγεωνάριων. Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου ήταν ίδια με αυτά του απλού κρυολογήματος , δηλαδή , αρχικά πονοκέφαλος και δυσφορία και έπειτα , υψηλός πυρετός και ανεπάρκεια του αναπνευστικού συστήματος. Ο τελικός απολογισμός ήταν 34 νεκροί από 221 θύματα της νόσου.

Μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι η νόσος προήλθε από τα φίλτρα του κλιματισμού του ξενοδοχείου , λόγω εστίασης βακτηριδίων (λεγιονέλες).

Η λεγιονέλα είναι οργανισμός που βρίσκεται συνήθως στο νερό και όταν οι συνθήκες είναι υπέρ της αναπτύσσεται και αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Η λεγιονέλα μεταφέρεται πάντα από το περιβάλλον. Παράγοντας που βοηθά την ανάπτυξή της είναι τα λιμνάζοντα ζεστά νερά και ιδιαίτερα σε εγκαταστάσεις δικτύων ύδρευσης , μηχανολογικές εγκαταστάσεις όπως πύργοι ψύξης , εξατμιστικοί συμπυκνωτές κ.τ.λ.

Η νόσος των λεγεωναρίων σπάνια συναντάται στις μικρές αυτόνομες κλιματιστικές μονάδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι η συντήρηση των κλιματιστικών σας εγκαταστάσεων πρέπει να μην ληφθεί σοβαρά υπόψη. Πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος και σχολαστική συντήρηση , με απολύμανση των φίλτρων και άλλων επιφανειών (π.χ. εναλλάκτη) με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο εσωτερικός αέρας , με μυκητοκτόνο υγρό.

Author: tapavakos

Ψυκτικός

Leave a Reply