Πως λειτουργούν τα οικιακά ψυγεία No Frost; Πως επιτυγχάνεται η ψύξη και πως η απόψυξη;

Πως λειτουργούν τα οικιακά ψυγεία No Frost; Πως επιτυγχάνεται η ψύξη και πως η απόψυξη; 

Όλα τα οικιακά ψυγεία τύπου No Frost λειτουργούν σε 2 διαφορετικούς κύκλους. Τον κύκλο ψύξης και τον κύκλο απόψυξης. Οι δύο κύκλοι εναλλάσσονται με δύο τρόπους. Είτε με μηχανικό χρονοδιακόπτη (με γρανάζια) που συνδέεται ηλεκτρικά με το υπόλοιπο κύκλωμα, είτε με ηλεκτρονικό (πλακέτα). 

Ηλεκτρολογικό σχέδιο ψυγείου No Frost
Ηλεκτρολογικό σχέδιο ψυγείου No Frost με μηχανικό θερμοστάτη και μηχανικό χρονοδιακόπτη

Κύκλος ψύξης

Ο κύκλος ψύξης, όπως το λέει και η λέξη, είναι η διαδικασία όπου παράγεται η ψύξη στο χώρο της κατάψυξης και της συντήρησης. Αυτό που διαφέρει από ψυγείο σε ψυγείο είναι τα επιμέρους εξαρτήματα ανάλογα με τον κατασκευαστή π.χ. μηχανικός θερμοστάτης ή ηλεκτρονικός θερμοστάτης, αν χρησιμοποιείται ταμπερ κ.τ.λ. Λέγοντας μηχανικό θερμοστάτη εννοώ ότι το άνοιγμα – κλείσιμο των ηλεκτρικών επαφών γίνονται μηχανικά.

Αρχή λειτουργίας ψυκτικού κύκλου

Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και επαναλαμβανόμενη. Ο θερμοστάτης ενεργοποιεί τον συμπιεστή (μοτέρ) που είναι η καρδιά του ψυγείου. Ο συμπιεστής αναρροφά ψυκτικό σε αέρια μορφή χαμηλής πίεσης και το συμπιέζει αυξάνοντας την θερμοκρασία και την πίεση. Έπειτα , το ψυκτικό κατευθύνεται στον συμπυκνωτή (σερπαντίνα στην πλάτη του ψυγείου εμφανής ή κρυφή) αποβάλλοντας την θερμότητα στο περιβάλλον και, στη συνέχεια, μετατρέπεται σε υπόψυκτο υγρό υψηλής πίεσης. Μετά , το ψυκτικό διέρχεται από τον τριχοειδή σωλήνα μειώνοντας την πίεση και την θερμοκρασία του, μετατρέποντάς το σε υγρό χαμηλής πίεσης και θερμοκρασίας. Τέλος το ψυκτικό υγρό διέρχεται στον εξατμιστή (βρίσκεται εσωτερικά στο ψυγείο) όπου απορροφά θερμότητα από τα τρόφιμα. Κατά τη φάση της εξάτμισης το ψυκτικό μετατρέπεται σε αέριο χαμηλής πίεσης και επιστρέφει στον συμπιεστή.

Ψυκτικός κύκλος οικιακού ψυγείου με τα βασικά εξαρτήματα (συμπιεστής , συμπυκνωτής , εκτονωτική – τριχοειδής , εξατμιστής)

Η επιθυμητή θερμοκρασία του χώρου συντήρησης και κατάψυξης ελέγχεται από θερμοστάτη είτε μηχανικό είτε ηλεκτρονικό (πλακέτα) με αισθητήριο ή τάμπερ. Τα περισσότερα οικιακά ψυγεία έχουν ανεμιστήρα στην κατάψυξη όπου διοχετεύουν μέσω αεραγωγού την ψύξη στην συντήρηση βεβιασμένα.

This slideshow requires JavaScript.

Ο ηλεκτρονικός θερμοστάτης αποτελείται από τον ελεγκτή (πλακέτα) και το αισθητήριο. Η πλακέτα δέχεται διαφορετικές ωμικές αντιστάσεις από τις μεταβολές θερμοκρασίας του αισθητηρίου. Έτσι προσαρμόζει την θερμοκρασία του χώρου ανοίγοντας και κλείνοντας τον συμπιεστή ή το τάμπερ (μηχανικό ή ηλεκτρικό).

Κύκλος απόψυξης

Ο κύκλος απόψυξης στα ψυγεία No Frost βοηθά στο λιώσιμο του πάγου που συσσωρεύεται στο στοιχείο (εξατμιστή) , καθώς και στους αεραγωγούς μεταφοράς της ψύξης. Ο χρόνος απόψυξης ποικίλει από συσκευή σε συσκευή. Είτε είναι σε συγκεκριμένους είτε σε μεταβαλλόμενους χρόνους. Οι κύκλοι απόψυξης διαφέρουν από ψυγείο σε ψυγείο ανάλογα με τον χρονοδιακόπτη που φορούν (χαρακτηριστικά) και στα πιο σύγχρονα ανάλογα με τις ανάγκες απόψυξης και τα ανοίγματα της πόρτας.

Για να πραγματοποιηθεί ο κύκλος απόψυξης πρέπει να δώσει το “οκ” ο θερμοστάτης απόψυξης (να κλείσει κύκλωμα). Είναι ένα εξάρτημα που οπλίζει όταν ψυχθεί σε συγκεκριμένη θερμοκρασία υπό του μηδενός.  Όταν ο θερμοστάτης απόψυξης δώσει το “οκ” , μόνο τότε ενεργοποιείται η αντίσταση (ή οι αντιστάσεις), ώστε να λιώσει ο πάγος του στοιχείου (εξατμιστή) και του αεραγωγού (αν υπάρχει). Καθώς λιώνει ο πάγος, το νερό διοχετεύεται σ’ ένα κανάλι και έπειτα από σωλήνα στο σκαφάκι του συμπιεστή όπου εξατμίζεται. Εάν για οποιαδήποτε λόγο κολλήσει ο κύκλος απόψυξης, προκειμένου να αποφευχθεί η φωτιά, παρεμβαίνει η θερμοασφάλεια. Όταν ζεσταθεί πάνω από το επιτρεπτό όριο που έχει οριστεί κόβεται (καίγεται) η θερμοασφάλεια και διακόπτεται άμεσα ο κύκλος απόψυξης για αποφυγή φωτιάς.

This slideshow requires JavaScript.

Καταγραφή λειτουργίας ψύξης – απόψυξης οικιακού ψυγείου Bosch No Frost

Στις παρακάτω εικόνες θα δείτε την καταγραφή λειτουργίας ενός οικιακού ψυγείου Bosch No Frost. Το καταγραφικό θερμοκρασίας κατέγραψε 1453 θερμοκρασίες (points). Τα συγκεκριμένα points ενώθηκαν σε ειδικό λογισμικό και δημιούργησαν την συγκεκριμένη καμπύλη που θα δείτε παρακάτω.

Στον κάθετο άξονα βλέπουμε τις θερμοκρασίες από 20°C ως -20°C (εικόνα 1).

εικόνα 1

Οι μαρκαρισμένες περιοχές με κόκκινο είναι κατά την λειτουργία της ψύξης. Απεικονίζεται το εύρος της θερμοκρασίας στην κατάψυξη (εικόνα 2).

Ψύξη
εικόνα 2

Η μαρκαρισμένη περιοχή απεικονίζει την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του συμπιεστή (μοτέρ) από τον θερμοστάτη (εικόνα 3).

Ενεργοποίηση συμπιεστή
εικόνα 3

Η παρακάτω εικόνα απεικονίζει τις αποψύξεις. Σταματά ο κύκλος της ψύξης και ενεργοποιείται ο κύκλος της απόψυξης. Από τις καμπύλες διαπιστώνουμε ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει στο χώρο της κατάψυξης στους -10°C εως -13°C περίπου. Συνολικά καταγράφηκαν 10 αποψύξεις ανά 12 ώρες (εικόνα 4).Απόψυξη οικιακού ψυγείου

 

Τι θερμοκρασία να βάλετε στο ψυγείο σας

Πηγή: tapavakos.gr

Author: tapavakos

Ψυκτικός

Leave a Reply