Πλυντήριο ρούχων: μένουν νερά στον κάδο

Γιατί τα ρούχα είναι βρεγμένα μετά το τέλος της πλύσης; Γιατί έχει νερά ο κάδος; 

Καταρχάς, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε στη συσκευή σε ποιο χρόνο σταματά το πρόγραμμα και αν βγάζει κάποιο κωδικό βλάβης. Έτσι , θα βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την αιτία του προβλήματος.

Αρχικά , ελέγχουμε αν παίρνει την κατάλληλη ποσότητα νερού. Πώς μπορούμε να το ελέγξουμε; Βάζουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα και παρακολουθούμε αν η ροή του νερού στον κάδο είναι ικανοποιητική. Αν δεν είναι, έχουμε πρόβλημα στην παροχή νερού ή βούλωμα στο δίκτυο παροχής. Αν είναι, ακολουθεί το επόμενο βήμα του πλυσίματος (γύρισμα τυμπάνου αριστερά – δεξιά). Αν το τύμπανο δεν γυρίζει υπάρχει πρόβλημα στο μοτέρ (κάρβουνα) , τροφοδοσία κ.τ.λ. Και για τους 2 λόγους που προανέφερα (πρόβλημα παροχής νερού και μοτέρ) η συσκευή θα σταματήσει με νερά μέσα στον κάδο. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα στην αποστράγγιση (αναλύεται παρακάτω). Οπότε το 1ο πρώτο βήμα είναι να ελέγξουμε σε ποιο στάδιο σταματά.

  1. Πρόβλημα στην αποστράγγιση του νερού:
  • Αντλία αποχέτευσης

– Βουλωμένη αντλία αποχέτευσης από ξένα σώματα (άλατα , κέρματα , χνούδια , κ.τ.λ).

 -Προβληματικό μοτέρ ή τζόγος στην φτερωτή (δείτε εδώ λεπτομέρειες)

– Δεν παίρνει τάση 220v η αντλία αποχέτευσης

  • Σωλήνας μεταξύ κάδου και αντλίας αποχέτευσης

Υπάρχει ένας μαύρος σωλήνας κάτω από τον κάδο που συνδέεται με την είσοδο της αντλίας. Μέσω του σωλήνα η αντλία αποχέτευσης τραβά το νερό του κάδου. Πολλές φορές το λάστιχο βουλώνει από άλατα , κέρματα, κ.τ.λ. και δεν αφήνει το νερό ,μερικώς ή ολικώς, να ρέει προς την αντλία.

  • Σπιράλ αποχέτευσης

Στην έξοδο της αντλίας αποχέτευσης συνδέεται ένα σπιράλ λάστιχο. Σπάνια βουλώνει αλλά καλά θα είναι να του ρίξετε μια ματιά.

  • Βουλωμένη αποχέτευση σπιτιού (σωλήνα pvc)

Το σπιράλ λάστιχο που προανέφερα καταλήγει ως συνήθως στο σωλήνα pvc. Για να ελέγξετε ότι το νερό φτάνει ως εκεί , βγάλτε το λάστιχο σπιράλ από τον σωλήνα pvc, πάρτε ένα κουβά, τοποθετήστε το εκεί και δείτε αν βγάζει νερό. 

  • Πρόβλημα φυγοκέντρησης

Όταν δεν γίνεται φυγοκέντρηση (γρήγορο γύρισμα του τυμπάνου) τα ρούχα δεν στύβονται. Πρόβλημα στο μοτέρ, κάρβουνα, πυκνωτής κ.α.

  • Υπερβολική ποσότητα ρούχων

Π.χ. όταν βάζουμε πολλές πετσέτες βαμβακερές είναι λογικό να συγκρατούν νερό και στο τέλος της πλύσης να βρίσκουμε νερό στον κάδο.

tapavakos.gr

Author: tapavakos

Ψυκτικός

Leave a Reply